Qui som

Communication Networks and Social Change (CNSC, en català Xarxes de Comunicació i Canvi Social) és un grup de recerca de l’Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), reconegut per l’AGAUR com a Grup de Recerca Emergent (SGR 2017-652).

La comunicació, aspecte clau de l’activitat humana, és crucial en la configuració de les relacions de poder entre les persones, grups socials i institucions. En una ecologia de mitjans en canvi constant, les tecnologies digitals permeten la ubiqüitat de les xarxes de comunicació. Aquestes xarxes constitueixen la nova morfologia social de les nostres societats.

Desde el grup CNSC, analitzem la forma en què els canvis polítics, econòmics i, en general, socials estan conformats per elles, tot evitant suposicions tecno-deterministes. Desenvolupem la nostra investigació sobre els canvis socials des de dues perspectives que articulen les línies d’investigació. La primera, anomenada “Tecnopolítica”, correspon a l’anàlisi de noves formes d’expressió política i participació ciutadana presents en moviments socials en xarxa, pràctiques tecnopolítiques emergents, i noves infraestructures digitals. La segona, “Societats”, analitza el rol de la comunicació digital (mòbil) en apoderar i desenvolupar les potencialitats dels individus en grups socials perifèrics, principalment la gent gran i les poblacions de baixos ingressos. Un aspecte que travessa totes dues perspectives és la nostra adopció (no passiva, sinó crítica) de metodologies innovadores, per comprendre millor les limitacions i oportunitats que ofereixen els nous mètodes digitals.

Mitjançant el desenvolupament de coneixement científic en aquestes àrees vibrants, el nostre grup de recerca contribueix a una millor comprensió dels canvis socials fonamentals en les nostres societats contemporànies. Per últim, també contribuïm a crear vincles de col·laboració amb diferents actors socials d’acord amb la recent agenda de recerca ètica i responsable.

Manuel Castells
Investigador Principal (en excedència per funcions com a Ministre d'Universitats)
Manuel és un sociòleg espanyol reconegut per la seva recerca sobre la societat de la informació, comunicació. i globalització. La Social Science Citation Index, entre els anys 2000 i 2014, el posiciona com a quart acadèmic de ciències socials més citat al món, i el primer al àmbit de les comunicacions.
Lloc web
Mireia Fernández-Ardèvol
Líder del grup
La comunicació mòbil ha estat una de les seves principals àrees de recerca des del 2003, amb un enfocament sociològic i econòmic combinats. Els seus interessos estan relacionats amb tots dos: països desenvolupats i països en desenvolupament. Amb formació en economia, es va doctorar a la Universitat de Barcelona. En la seva recerca pren una aproximació multidisciplinari, combinant tècniques quantitatives i qualitatives.
TwitterCV (anglès)Google Scholar
Antonio Calleja-López
Coordinador Tecnopolítica
Doctor en Sociologia (University of Exeter), D.E.A. en Filosofia (Universitat de Sevilla), Màster en Ciència Política (Arizona State University) i Diplomada en Ciències de l'Educació (Universitat de Sevilla). Participa en projectes que van dels estudis sociològics del laboratori i la innovació tecnocientífica a la intersecció entre art i política, passant per l'anàlisi de moviments socials.
IN3UOC
Andrea Rosales
Investigadora Postdoctoral
Andrea Rosales va rebre el seu títol de Doctora en Informació, Comunicació i Tecnologies Audiovisuals a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb la tesi “Dissenys wearable i accessoris lúdics per a la promoció del joc lliure entre nenes i nens en edat escolar” (2014). Prèviament, va rebre el títol de Màster Interdisciplinari en Sistemes Cognitius i Mitjans Interactius a la mateixa universitat, i el Grau en Comunicació Social a la Universidad del Valle.
Google ScholarMendeley
Madelin Gómez-León
Investigadora Postdoctoral

Madelin és doctora en Demografia (Universitat Autònoma de Barcelona - UAB, 2013). S'ha incorporat al grup de recerca CNSC de l'IN3-UOC al setembre de 2019 per a conduir el projecte “Understanding inequalities in (healthy) life expectancy in later life. An international comparison - InHALE”.

Juan Linares
Investigador
Doctor en Comunicació (Universitat Pompeu Fabra). Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona (UB). Màster en Estudis Avançats en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Els seus interessos d'investigació són els moviments, les xarxes i el periodisme.
Web personalGoogle ScholarTwitter
Emanuele Cozzo
Investigador

Emanuele Cozzo és llicenciat en física per la universitat “Sapienza” de Roma. Aquí també es forma el seu interès per la ciència crítica, bevent de la tradició del departament de física. Va cursar el seu doctorat en teoria de xarxes i sistemes complexos en el BiFi/Universitat de Saragossa.

Daniel Blanche-T.
Assistent de Recerca

Daniel és assistent de recerca i candidat a doctor en Societat de la Informació i el Coneixement a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Fa recerca sobre temes d'envelliment, participació socio-política, i tecnologies (digitals) de mitjans de comunicació. 

TwitterResearch GateGoogle Scholar
Francisca Morey
Assistent de Recerca

Màster en Estadística i Investigació Operativa a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Llicenciada en Sociologia per la Universitat de Barcelona (UB). Interessada en la investigació social, combinant les dues perspectives: qualitativa i quantitativa.

LinkedIn
Tayrine Dos Santos Dias
Becaria Pre-Doctoral

Tayrine té un màster en Ciències Polítiques per la Universitat de Brasília, al Brasil. Actualment és estudiant de doctorat en el programa Societat de la Informació i el Coneixement a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Marta Cambronero Garbajosa
Becaria Pre-Doctoral

Periodista i assessora en comunicació, Marta és estudiant a temps complet en el programa de doctorat Societat de la Informació i el Coneixement a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Treball Final de Màster (TFM)
Roberta M. Răducu
Investigadora Visitant (2020)

La Roberta és doctoranda en Comunicació per la Universitat Nacional d’Estudis Polítics i Administració Pública (SNSPA, Romania) i investigadora visitant del programa Erasmus+ entre el setembre i l'octubre de 2020.

Facebook
Arnau Monterde
Investigador (en excedència)
Doctor en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Coordinador del projecte Tecnopolítica en el grup d'investigació Communication Networks and Social Change a l'Internet Interdisciplinary Institute des de 2011 a la UOC. Participant de la xarxa d'investigació Datanalysis15M. Investigo l'emergència i evolució dels moviments en la societat xarxa a partir d'una perspectiva situada i interdisciplinar, creuant diferents metodologies d'anàlisi. També treball amb models i formes emergents de participació i democràcia en xarxa.
TwitterLloc web
Javier Toret
Investigador Adjunt
Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Màlaga. Treballa entre filosofia, política, psicologia i tecnologia. Investiga les mutacions de la subjectivitat i les formes de comunicació, acció i organització col·lectiva en l'era de la xarxa. Ha coordinat el projecte de recerca col·lectiva sota el nom: "Tecnopolítica: la potència de les multituds connectades. El sistema xarxa # 15m. Un nou paradigma: la política distribuïda".
Twitter
Sarah Wagner
Investigadora Postdoctoral Adjunta

Sarah és investigadora postdoctoral adjunta al grup CNSC. Des de 2012, la seva investigació explora les interseccions de les pràctiques de comunicació (digital) i els sistemes de serveis de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Combinant la perspectiva d'economia política amb la col·laboració comunitària, examina els factors que donen forma al posicionament de les persones pel que fa a la digitalització.

Google Scholar
Andreau Belsunces Gonçalves
Assistent de Recerca (2018-2019)

Sociòleg del disseny i la tecnologia. Investiga ensamblatges sociotècnics posant l’atenció en les seves polítiques, les quals intervé a través de pràctiques col·laboratives, textuals i interactives.

Laura Roth
Investigadora (2018)

És doctora en filosofia política per la Universitat Pompeu Fabra, on també ha estat investigadora i professora fins al 2017. Actualment coordina l'Observatori Internacional de Democràcia Participativa (OIDP).

Twitter
Camila Renè Maggi
Assistent de Recerca (2018)

Camila Renè Maggi és arquitecta i treballa en el desenvolupament de projectes i comunitats que uneixen tecnologies, cultura lliure i innovació social. La seva tasca es relaciona amb la cultura digital, el codi obert i les metodologies d'experimentació pràctica pròpies dels laboratoris de fabricació digital.

Marcela Canavarro
Investigadora Visitant (2016-2017)
Doctoranda en Mitjans Digitals amb especialització en Periodisme (Universitat do Porto), Màster en Comunicació i Cultura (Universitat Federal do Rio de Janeiro), especialització en Planificació de Projectes per a Mitjans Digitals i Interactius (Senac-Rio) i Diplomada en Periodisme (UFRJ) . Les seves àrees generals d'interès són els estudis crítics d'Internet i els mètodes digitals aplicats a investigació social.
Tesina de màster
Marta Almela Salvador
Assistent de Recerca (2017-2018)
Doctora en Comunicació, Tecnologies i Societat per la Sapienza Università di Roma (2016) amb una tesi sobre participació ciutadana, web 2.0 i processos participatius activats des de les administracions. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials (Universitat de Barcelona, 1993) i màster en Direcció de Màrqueting (DAF, Esade 1999).
Twitter
Pedro Jacobetty
Assistent de Recerca (2017)
Pedro Jacobetty té una llicenciatura i un màster en Sociologia per l’Institut Universitari de Lisboa (ISCTE-IUL) i és doctor en la Societat de la Informació i el Coneixement a l’Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Lorena Osorio
Assistent de Recerca (2017)
Lorena es va llicenciar en sociologia a la Universidad ICESI el 2013. Actualment cursa el Màster en Gerència per a la Innovació Social a la Universidad ICESI. Els seus interessos se centren en la investigació social, sociologia de la salut, i vulnerabilitat en la gent gran.
Twitter
Jéssica Zambrano
Alumni (2017)
Jéssica és estudiant del Màster Universitari en Estadística i Investigació Operativa, en l'especialitat d'Estadística Empresarial i Social, a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Els seus interessos s'enfoquen en el tractament, anàlisi i interpretació de dades en temes relacionats a l'economia, les empreses i els estudis socials.
LinkedIn
Adrien Semail
Alumni (2016)
Adrien Semail va obtenir la seva llicenciatura en Espanyol i Comerç en la Universitat d'Edimburg abans de començar un Màster en Relacions Internacionals a l'Institut de Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI). El seu interès principal està en les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) i la democràcia en els països en desenvolupament.