Qui som

Xarxes de Comunicació i Canvi Social (CN&SC) és un grup de recerca de l’Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), reconegut per l’AGAUR com a Grup de Recerca Emergent (SGR 2017-652).

La comunicació, aspecte clau de l’activitat humana, és crucial en la configuració de les relacions de poder entre les persones, grups socials i institucions. En una ecologia de mitjans en canvi constant, les tecnologies digitals permeten la ubiqüitat de les xarxes de comunicació. Aquestes xarxes constitueixen la nova morfologia social de les nostres societats i, evitant suposicions tecno-deterministes, analitzem la forma en que els canvis polítics, econòmics i, en general, socials estan conformats per elles.

Desenvolupem la nostra investigació sobre els canvis socials des de dues perspectives que articulen les línies d’investigació. La primera, anomenada “Tecnopolítica”, correspon a l’anàlisi de noves formes d’expressió política i participació ciutadana presents en moviments socials en xarxa, práctiques tecnopolítiques emergents, i noves infraestructures digitals. La segona, “Societats”, analitza el rol de la comunicació digital (mòbil) en apoderar i desenvolupar les potencialitats dels individus en grups socials perifèrics, principalment la gent gran i les poblacions de baixos ingressos. Un aspecte que travessa totes dues perspectives és la nostra adopció (no passiva, sinó crítica) de metodologies innovadores, per tal de comprendre millor les limitacions i oportunitats que ofereixen els nous mètodes digitals.

Mitjançant el desenvolupament de coneixement científic en aquestes àrees vibrants, el nostre grup de recerca contribuirà a una millor comprensió dels canvis socials fonamentals en les nostres societats contemporànies. Per últim, també contribuirem a crear vincles de col·laboració amb diferents actors socials d’acord amb la recent agenda de recerca ètica i responsable.

Manuel Castells
Investigador Principal
Manuel és un sociòleg espanyol reconegut per la seva recerca sobre la societat de la informació, comunicació. i globalització. La Social Science Citation Index, entre els anys 2000 i 2014, el posiciona com a quart acadèmic de ciències socials més citat al món, i el primer al àmbit de les comunicacions.
Lloc web
Mireia Fernández-Ardèvol
Codirectora i Coordinadora CNSC-SGR
La comunicació mòbil ha estat una de les seves principals àrees de recerca des del 2003, amb un enfocament sociològic i econòmic combinats. Els seus interessos estan relacionats amb tots dos: països desenvolupats i països en desenvolupament. Amb formació en economia, es va doctorar a la Universitat de Barcelona. En la seva recerca pren una aproximació multidisciplinari, combinant tècniques quantitatives i qualitatives.
TwitterCV (anglès)Google Scholar
Arnau Monterde
Coordinador Tecnopolítica
Doctor en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Coordinador del projecte Tecnopolítica en el grup d'investigació Communication Networks and Social Change a l'Internet Interdisciplinary Institute des de 2011 a la UOC. Participant de la xarxa d'investigació Datanalysis15M. Investigo l'emergència i evolució dels moviments en la societat xarxa a partir d'una perspectiva situada i interdisciplinar, creuant diferents metodologies d'anàlisi. També treball amb models i formes emergents de participació i democràcia en xarxa.
TwitterLloc web
Andrea Rosales
Investigadora Postdoctoral
Andrea Rosales va rebre el seu títol de Doctora en Informació, Comunicació i Tecnologies Audiovisuals a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb la tesi “Dissenys wearable i accessoris lúdics per a la promoció del joc lliure entre nenes i nens en edat escolar” (2014). Prèviament, va rebre el títol de Màster Interdisciplinari en Sistemes Cognitius i Mitjans Interactius a la mateixa universitat, i el Grau en Comunicació Social a la Universidad del Valle.
Google ScholarMendeley
Antonio Calleja-López
Investigador
Doctor en Sociologia (University of Exeter), D.E.A. en Filosofia (Universitat de Sevilla), Màster en Ciència Política (Arizona State University) i Diplomada en Ciències de l'Educació (Universitat de Sevilla). Participa en projectes que van dels estudis sociològics del laboratori i la innovació tecnocientífica a la intersecció entre art i política, passant per l'anàlisi de moviments socials.
IN3UOC
Juan Linares
Investigador
Doctor en Comunicació (Universitat Pompeu Fabra). Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona (UB). Màster en Estudis Avançats en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Els seus interessos d'investigació són els moviments, les xarxes i el periodisme.
Web personalGoogle ScholarTwitter
Javier Toret
Investigador
Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Màlaga. Treballa entre filosofia, política, psicologia i tecnologia. Investiga les mutacions de la subjectivitat i les formes de comunicació, acció i organització col·lectiva en l'era de la xarxa. Ha coordinat el projecte de recerca col·lectiva sota el nom: "Tecnopolítica: la potència de les multituds connectades. El sistema xarxa # 15m. Un nou paradigma: la política distribuïda".
Twitter
Marta Almela Salvador
Assistent de Recerca
Doctora en Comunicació, Tecnologies i Societat per la Sapienza Università di Roma (2016) amb una tesi sobre participació ciutadana, web 2.0 i processos participatius activats des de les administracions. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials (Universitat de Barcelona, 1993) i màster en Direcció de Màrqueting (DAF, Esade 1999).
Twitter
Daniel Blanche
Assistent de Recerca
Daniel té estudis de grau en comunicació i publicitat en la Universidad del Pacífico. Va obtenir un màster de recerca en sociologia a la Universitat de Barcelona, i un màster de recerca en sociologia i demografia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Actualment és candidat a doctor en Ciències Polítiques i Socials a la UPF.
TwitterMendeleyLinkedin
Tayrine Dos Santos Dias
Becaria Pre-doctoral
Tayrine té un màster en Ciències Polítiques per la Universitat de Brasília, al Brasil. Actualment és estudiant de doctorat en Societat d'Informació i Coneixement a la Universitat Oberta de Catalunya, a Barcelona.
Sarah Wagner
Estudiant de Doctorat
Sarah és estudiant de doctorat en el programa Societat de la Informació i del Coneixement a l’IN3 des del 2012. La seva recerca analitza la posició de les comunitats indígenes en el marc de les polítiques de telefonia mòbil i de les estructures industrials des d’una perspectiva interdisciplinària.
Google Scholar
Marcela Canavarro
Investigadora Visitant
Doctoranda en Mitjans Digitals amb especialització en Periodisme (Universitat do Porto), Màster en Comunicació i Cultura (Universitat Federal do Rio de Janeiro), especialització en Planificació de Projectes per a Mitjans Digitals i Interactius (Senac-Rio) i Diplomada en Periodisme (UFRJ) . Les seves àrees generals d'interès són els estudis crítics d'Internet i els mètodes digitals aplicats a investigació social.
Tesina de màster
Pedro Jacobetty
Research Assistant (fins 2017)
Pedro Jacobetty té una llicenciatura i un màster en Sociologia per l’Institut Universitari de Lisboa (ISCTE-IUL) i és doctor en la Societat de la Informació i el Coneixement a l’Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Lorena Osorio
Research Assistant (fins 2017)
Lorena es va llicenciar en sociologia a la Universidad ICESI el 2013. Actualment cursa el Màster en Gerència per a la Innovació Social a la Universidad ICESI. Els seus interessos se centren en la investigació social, sociologia de la salut, i vulnerabilitat en la gent gran.
Twitter
Jéssica Zambrano
Alumni (2017)
Jéssica és estudiant del Màster Universitari en Estadística i Investigació Operativa, en l'especialitat d'Estadística Empresarial i Social, a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Els seus interessos s'enfoquen en el tractament, anàlisi i interpretació de dades en temes relacionats a l'economia, les empreses i els estudis socials.
LinkedIn
Adrien Semail
Alumni (2016)
Adrien Semail va obtenir la seva llicenciatura en Espanyol i Comerç en la Universitat d'Edimburg abans de començar un Màster en Relacions Internacionals a l'Institut de Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI). El seu interès principal està en les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) i la democràcia en els països en desenvolupament.